Occasion boten

Een boot kopen is een grote aankoop. Het kost veel energie om een boot te kopen. Je moet eerst onderzoeken wat de geschikte boot voor jou is, zodat deze kan voldoen aan jouw wensen. Ook kost het veel geld. Niet een ieder koopt van de een op de andere dag een boot. Velen moeten hier eerst voor sparen. Dat maakt het een bijzondere aankoop. Bijzonder genoeg om ervoor te zorgen dat je geen miskoop doet. Maar wat doe je als je een bootliefhebber bent, maar niet genoeg geld bezit om een nieuwe boot te kopen? Jij hebt als bootliefhebber de gelegenheid om een occasion boot te kopen. Occasion is de verzamelnaam die aan tweedehandse voer- en vaartuigen wordt gegeven. Een occasion boot kan jou erg veel geld besparen en jou alsnog voor zien van de pret van het varen. Maar wanneer jij een occasion boot wilt kopen moet je wel op bepaalde dingen letten. Hieronder zullen wij bepaalde zaken waar je zeker op moet letten doornemen.

Zorg ervoor dat de boot de juiste markeringen heeft voordat jij de aankoopt doet

Een CE-markering is erg belangrijk. Wil jij een occasion boot kopen en er zeker van zijn dat jij geen miskoop doet? Zorg er dan voor dat jij controleert of er een een CE-markeringssticker op de boot te zien is. De sticker hoort te zijn aangebracht op een plek waar deze makkelijk te zien is. Zodra je deze sticker ziet moet je even bekijken of de boot voldoet aan de eisen die door in de Wet pleziervaartuigen staan. Onder deze wetgeving vallen de motorboten en zeilboten die een grootte tussen de 2,5 en 24 meter hebben en zijn gebouwd na de maand juni 1998. Boten die zelf zijn gebouwd vallen dan niet onder deze Wet pleziervaartuigen.

Het moment je geen CE-markeringssticker ziet dan kan je eigenlijk al aannemen dat je te doen hebt met een boot welke voor de maand juni 1998 is gefabriceerd of een boot welke zelf is gebouwd. Ook kun je op deze sticker een aantal interessante informatiepunten over de boot. Zo kun je vinden hoeveel personen tegelijkertijd op de boot kunnen en mogen zijn.

Er zijn meerdere categorieën waar een boot onder geplaatst kan worden. Deze staan ook op de sticker duidelijk weergeven. Hieronder volgt een betere uitleg van de categorieën en de letters waarmee ze worden aangegeven.

A. Oceaan: Deze boot is geschikt om een windkracht 8 of hoger te weerstaan en ook golven welke hoger zijn dan 4 meter.

B. Offshore: Deze boot is geschikt voor gebruik tot windkracht 6 en ook golven tot ongeveer twee meter hoog.

C. Binnenwateren: Deze boot is geschikt voor gebruik tot windkracht 6 en ook golven tot ongeveer twee meter hoog.

D. Beschutte binnenwateren: Deze boot is geschikt voor gebruik tot windkracht 4 en ook golven tot ongeveer 30 centimeter hoog.

Naast de CE-markering moet er ook een CIN (Craft indentificatienummer) te zien zijn. Volgens de wet mag een verkoper een ander geen boot verkopen zonder dat er een CE-markering of de CIN aanwezig is.