Ga je binnenkort zelf met een boot varen in Amsterdam? Dan moet je natuurlijk op de hoogte zijn van de de oude en nieuw ingevoerde regels die gelden binnen de grachten. Zo kan je niet zomaar en overal aanmeren en mag je in sommige grachten maar één richting op varen. De grachten zijn misschien wel het mooiste stukje erfgoed dat Amsterdam bezit en is zelfs aangesloten bij de UNESCO wereld erfgoed lijst. Daarom zijn er ook een aantal regels in gang gezet met betrekking tot schoon varen.

Schoon varen

De gemeente van Amsterdam heeft sinds januari 2017 een verbod gelegd op het varen met een tweetaktmotor. Heb je een eigen boot met een tweetaktmotor, dan betekend dat niet dat je niet meer mag varen. Als je de boot na 2007 hebt gekocht dan voldoet deze aan de norm. Daarnaast geldt deze regel alleen binnen de grachten van de binnenstad.

Het plan om vanaf 2020 alleen nog maar elektrische boten in de grachten van de binnenstad toe te laten, is nog niet van kracht. Maar wil jij zelf je steentje bijdragen? En heb je zelf geen (elektrische) boot? Huur dan een elektrische aangedreven sloep. Zo houd je de uitstoot minimaal. Bij Canal motorboats huur je voordelig een elektrische boot en je kan online reserveren.

Algemeen vaarregels grachten Amsterdam

Als je een dagje gaat varen in Amsterdam met eigen boot, dan is het belangrijk dat je de regels goed kent. Deze regels zijn opgesteld door de gemeente Amsterdam en gelden voor alle vaartuigen.

  • Vaar niet harder dan 6 km per uur.
  • Vaar altijd aan de rechter kant van de gracht (stuurboord).
  • Geef altijd voorrang aan boten die langer zijn dan jouw boot.
  • Er mogen maximaal 13 personen op een boot (inclusief schipper).
  • Het is verboden om versterkte muziek af te spelen.
  • Het is verboden als bestuurder meer dan 0,5 promille in het bloed te hebben.
  • Je mag alleen aanmeren in de grachten als je in het bezit bent van een geldig vignet.

Verkeersborden

Naast de bovenstaande regels is het belangrijk dat je weet wat de verkeersborden betekenen. Als je zelf met een boot gaat varen in Amsterdam, zal je de onderstaande borden op de grachten tegenkomen.

 Invaart verbod

Nobody likes a “spook-vaarder”! Voordat je met eigen boot de grachten op gaat, wil je natuurlijk weten waar je wel en niet mag varen. Op de Prinsegracht geldt eenrichtingsverkeer in de richting van de Westerdok naar de Amstel. Op de Oudezijds Achterburgwal is er al jaren een doorvaart verbod van kracht.  Voor tijdelijke stremmingen en meldingen over drukte, check je de vaarwater app.

Overlast

Omdat Amsterdam zo populair is voor bezoekers uit alle hoeken van de wereld, is er ook wel eens sprake van overlast. Er wordt daarom extra streng opgetreden tegen overlast in de grachten. Er wordt vooral gelet op geluidsoverlast in de vorm van harde muziek en buitensporig gedrag waar omwonenden last van zouden kunnen hebben. Vooral als er alcohol in het spel is, worden er dan al snel hoge boetes uitgeschreven.

Om overlast zo min mogelijk te houden gelden er op sommige nachten ook een vaarverbod. Check dus voor je nachtelijke vaar festijn even of je het water op mag.