Platbodem

Een platbodem is simpelweg de naam die gegeven is aan een boot met een platte onderkant. Deze boot heeft niet alleen een platte onderkant, maar ook een kiel welke bijna niet onderaan uitsteekt. Een boot met een platte onderkant heeft zijwaarden in ruil voor een kiel.

Een platbodem boot is erg geschikt voor varen in laag water

Een boot met een platte bodem is erg geschikt voor het gebruik in lage wateren van jaargetijden waar er niet al te veel water ligt. Een platbodem boot is wel erg gevoelig voor wind. Zit je als enige in de boot dan is er nog minder weerstand en zal je veel wind vangen. Als je een lichtere motor hebt kan het zo zijn dat je bij zware wind een boeg krijgt die af kan waaien. Het kan zo zijn dat hem ook niet meer in dezelfde staat terug krijgt. Heb je juist een zware motor dan de situatie nog erger zijn, maar je hebt nu een krachtige motor om met een goede snelheid weer in de juiste houding te varen.

Ook het gebruik van de boot was vroeger anders. Vroeger werd het gebruikt als een woonboot. De platte bodem was hier ideaal voor. Je kon namelijk met jouw boot ergens aan een oever staan en veilig in de boot wonen. Je kunt deze boten ook zien met een nieuwe aanbouw. Men voegt dan dezelfde romp van de platbodem, maar plaats er een nieuwe aanbouw op. Sommige vinden de verbouwing geweldig en andere juist een last voor het oog. Vaar je vaak in laag water, zoals lage rivieren of moerassen, dan is een een platbodem boot misschien iets voor jou. Houdt er wel erg in dat wind en de juiste motor een belangrijke rol in de stabiliteit tijdens het varen speelt.