De buitenboordmotor

Een buitenboordmotor is een motor welke aan de achterkant van een boot is aangelegd. De motor is geplaatst met als doel de boot vooruit te doen varen. Heel vaak zijn dit soort boten ook in staat om te draaien, omdat er in vele gevallen een motor is die ook als roer kan worden gebruikt. De buitenboordmotor die je het meest tegen komt is de verbrandingsmotor. Ook zijn er elektromotoren. Deze zijn erg stil en goed voor het milieu. Wil je wat milieubewuster zijn, dan zou je deze motor kunnen aanschaffen. Dit kan wel alleen als je een kleine boot wilt, omdat zij niet geschikt zijn voor grotere boten. De elektromotoren werken alleen voor kleine boten waarmee er niet vaak van ver moeten worden gevaren. De pk van de motor is niet echt intensief.

De technische kant van de buitenboordmotoren

De buienboordmotor is niet alleen als roer te gebruikt, doet de boot niet alleen vooruit drijven, maar is ook kantelbaar. Zo kun je ervoor zorgen dat de schroef uit het water komt in het geval het water niet meer diep genoeg is van om te voorkomen dat er een voorkomende planten tussen het schroef komen te zitten. Ook kun je ervoor zorgen dat het water zich gemakkelijk over het water kan voortbewegen. Ook kan het helpen om bij een snelle vaart de achterzijde van de boot in het water te drukken, waardoor je niet meer te snel kan varen.

Ook buitenboordmotoren heb je in soorten. Zo zijn er kleine met maar een paar pk’s. Deze zijn goed voor het varen met kleinere boten. Zo kun je toch met redelijke snelheid over het water varen in een kleine boot. De motoren moeten wel handmatig worden gestart met een koord. Ook is er een stopkoord, in geval van nood gebruiker dient te worden. Je kunt alles gemakkelijk bedienen door met de gashendel te sturen en gas te geven. Ook is er een brandstoftank aanwezig. Er zijn natuurlijk ook grotere buitenboordmotoren met meer pk kracht. This kunnen in plaats van manual dan ook elektrisch worden gestart. Er zijn motoren die zo zwaar zijn dat ze gewonnen kilo’s kunnen wegen. Er is ook een voordeel aan het gebruik van boten met buitenboordmotoren. Je kunt ze namelijk weghalen en opslaan in tijden waarin je de boot niet gebruikt.

Ook de motoren van de boten mogen niet oververhit raken. Bij buitenboordmotoren zorgt voor het water voor koeling van de motor. Er wordt wat water naar binnen gezogen en dat koelt dan alles af. Er zijn ook buitenboordmotoren met een luchtkoelingseffect. Zo kan de motor ook gekoeld blijven in gevallen waardoor er geen water kan worden opgezogen. Bijvoorbeeld een sloot met modderwater. modderwater zou inderdaad zorgen voor verstopping. Dit kan de motor doen breken. Jij zou dan weer kosten hebben voor de reparatie van de motor van complete vervanging. Zo zie je dat er meerdere soorten motoren zijn en dat elke groep weer andere varianten heeft.