V-model boot

Boten zijn er in meerdere vorm. Elke vorm heeft weer zijn eigen voor- en nadelen, afhangend van het doeel waarvoor jij het wilt gebruiken. Zo heb je bijvoorbeeld ook boten met een V-vorm. Boten met een V-vorm zijn ook erg populair. Dit vanwege hun vaareigenschappen in water dat niet kalm is. Een V-boot heeft een romp met een deurlopend oppervlak in de vorm van een diepe V.

Kenmerken van een V-boot

Deze boot heeft een V-romp die loopt vanaf het begin van de boot, maar achteren. Dit maakt dat de boot geproduceerd over het water kan glijden. De wijze waarop de boot presteert is afhankelijk van de diepte van de V-vorm. Zo dal een boot met een plateau romp meer voor stabiliteit kunnen zorgen en kunnen worden gebruikt als bijvoorbeeld een vissersboot. Een diepere V-vorm zal het vermogen maken voor de boot over het water te varen, met veel minder weerstand. Het type gebruik van de boot maakt dat de boot een bepaalde vorm in de romp heeft een een bepaald gewicht. Wil je racen? Dan zul je een raceboot hebben dat super licht in gewicht is en zo erg snel vooruit komt. Een diepe V-vorm zal dan ook weerstand verminderen.

Een boot met V-vorm heeft natuurlijk de genoemde voordelen, maar ook nadelen. Zo zullen deze boten zwaardere en krachtige motoren nodig hebben om te varen, ondanks de wrijving tussen de romp en het water. De boten met een diepe V romp zijn niet super geschikt voor het gebruik in combinatie met een inboordmotor van buitenboordmotor. De vorm van de romp maakt het moeilijk om gebruik te maken van een binnenboordmotor en deze te monteren op een wijze dat de hoek van de aandrijfas tien op zichten van de propeller klein genoeg is en goed werkt. Nu heb je aan de andere zijde en ook weer de buitenboordmotoren die niet gemakkelijk op de spiegel kunnen worden gemonteerd.

Een ander nadeel is dat de V-boot een bijzonder hoog vermogen nodig heeft om hoge snelheden te bereiken om te schaven. De wrijvingsweerstand tussen het water en de romp van de boot maakt dat er een hoog vermogen voor schaven nodig is. Er is weleens geprobeerd om dit aan te pakken en te verbeteren door de rompbodem aan te passen, maar dit was ook niet zonder andere nadelen. Maar als je van het varen in hoge snelheden houdt, dan kan een V-boot mogelijk de boot zijn voor jou.