Heb je genoten van je opblaasboot tijdens de zomer? Wat een heerlijke temperaturen hebben we gehad om van te genieten op het water. Natuurlijk kun je als het kouder wordt ook nog lekker varen. Toch is dit voor veel mensen hét moment om de boot op te bergen voor een volgend seizoen. Een opblaasbare boot kan lang meegaan als je de moeite neemt om deze op de juiste manier schoon te maken en op te bergen. Dan heb je jarenlang plezier van je aanschaf. In dit artikel vertellen we je precies wat je moet doen om je maatje voor op het water klaar te maken voor een winterstop. Je leest het allemaal hier.

Maak de boot goed schoon

Als je een opblaasboot wilt opbergen voor de winter is de eerste stap om het model goed schoon te maken. Doe dat nooit met agressieve spullen en een schuurspons. Daarmee kun je het materiaal beschadigen. Je hebt niet meer nodig dan een doekje en een sopje met milde zeep. Hardnekkig vuil kun je voorzichtig met een milde hogedrukreiniger reinigen. Zorg dat je alle plekken goed schoonmaakt. Check ook of de naden schoon zijn en dat er geen zand in de naden achterblijft dat kan gaan schuren. Spoel het sop goed van de boot af.

Opblaasboot droog maken

Als je de opblaasboot hebt afgespoeld check dan eerst goed of al het sop verwijderd is. Als er resten blijven zitten kan dat gaan schimmelen. Daarna mag je het hele gevaarte heel goed droog maken. Zorg er hier ook weer voor dat alles echt droog is en dat je geen naden of stukjes overslaat. Als je een natte boot opbergt is de kans groot dat zich schimmel gaat ontwikkelen. Daarbij kan het materiaal aan elkaar gaan plakken en scheuren. Dan is al je moeite voor niks geweest en moet je volgend jaar alsnog op zoek naar een nieuw exemplaar.

Vouw de boot voorzichtig op

Als je zeker weet dat de opblaasboot goed droog is kun je hem opvouwen. Je kunt eventueel wat talkpoeder op het materiaal verspreiden om zeker te weten dat de delen niet aan elkaar plakken. Dat spoel je er in het voorjaar zo weer vanaf. Maak geen strakke vouwen, maar laat het materiaal zelf het vouwwerk doen. Duw ook niet de vouwen stevig aan. Ook dan vergroot je de kans op scheuren.

Opblaasboot opbergen

Je kunt een opblaasboot het beste opbergen in een droge en schone ruimte waar het niet te koud is. Een zolder is ideaal hiervoor. Een droge garage werkt ook. Leg alle attributen bij de boot zodat je volgend jaar niet alles bij elkaar hoeft te zoeken. Je kunt de boot het beste in een grote plastic zak of plastic hoes bewaren. Leg hem op een plek waar je er verder niet bij hoeft te zijn en waar er geen zwaar gewicht op ligt. Over een paar maanden wacht het bootje in goede staat erop tot jij het weer uit het plastic bevrijdt en te water laat.